Oosterse Slaapkamergeheimen: Stomende fantasieën in de soek

Toegegeven, seks is taboe in de Arabische wereld. Toch gebeuren er best leuke dingen in de slaapkamer. Arabist en ‘ervaringsdeskundige’ Mariëtte van Beek zet een aantal pikante weetjes op een rij. Plots snap je waarvoor die sluiers dienen. Nou ja, bijna dan.

Daar stond ik dan in de soek van Damascus. Pal voor een ruime collectie lingerie. En niet zomaar lingerie. Zeer luchtige en doorschijnende niemendalletjes in pasteltinten, rood, zwart en tijgerprint, met kantjes en ruches, grote veren en zacht donzige pompoentjes. Een paar minuten ervoor had ik nog lopen schamperen over de dames in alles verhullende grijze mantels om me heen. Mijn Syrische vriendin Boeshra had het er niet bij laten zitten. Na een simpel ‘misschien moeten de jassen juist verhullen wat eronder zit?’ had ze me resoluut meegetroond naar een grote passage verderop. ‘Ik denk dat je iets over het hoofd hebt gezien?’ Boeshra knikte ondeugend naar voren. Toen kreeg ik de strings met voorop plastic nepmobieltjes in het vizier. ‘Wat is dát?’ ‘Gewoon, wat je ziet, er zitten knopjes op waarmee je lampjes laat branden, of een ringtone afgaan.’ ‘Néé!’ ‘Jawel!’ Ik voelde me plots een gluurder en betrapt. Toch keek geen passant naar ons om. ‘Boeshra, dragen vrouwen dit echt?’ ‘Jazeker, ze schaffen die bijzondere slipjes vooral aan voor de eerste nachten van hun huwelijk. Zo’n tien tot veertien setjes: broekjes, bh’s en nachtgoed.’ ‘Heb jij dat ook gedaan?’ ‘Natuurlijk!’

Pokémon op je slip

Daarom houd ik zo van het Midden-Oosten. Mijn westerse veronderstellingen gaan er regelmatig onderuit. Natuurlijk ken ik de oriëntaalse schilderijen van schaars geklede dames in harems. De stereotype buikdanseressen die de mannen in Victoriaans Europa het hoofd op hol deden slaan. De sluiers die eroverheen gingen, maakten ze  ontoegankelijker maar meteen ook interessanter. Maar is seks nu wel of niet taboe daarginder? Anders dan in het vroegere, conservatieve christendom is seks voor de islam iets waarvan je binnen het huwelijk volop mag genieten. Zowel de man als de vrouw. Maar dat de praktijk complexer is, maakte de Egyptische onderzoekster Shereen El Feki al duidelijk in haar boek Seks en de citadel (2013). Smakelijk verhaalt ze hoe ze tijdens een koffieochtend voor Caïreense huisvrouwen het verschil tussen de paarse vibrator in haar handen en een staafmixer moest uitleggen. Ze wisten weinig tot niets over hun eigen lichaam. Over seks praten deden ze tijdens hun opvoeding nooit. Het is ook geen onderwerp dat ze bespreken met hun man. De hoerige, kitscherige slipjes uit de soeks dienen als communicatiemiddel. Met een mobiel of Pokémon op je string geef je aan: ik heb zin. Voor Boeshra hoorde het intieme ondergoed echt bij Syrische vrouwen: ‘Mijn moeder leerde je al dat je zorg aan jezelf moet besteden. Elke dag, nadat  het huis aan kant is, doe je andere kleren aan, je doet je haar en als getrouwde vrouw maak je jezelf ook op. En dat doe je heus niet alleen voor je man. Het voelt gewoon fijn.’

‘Ik was niet de slankste, dus lichamelijk en geestelijk was het badhuis een verademing’

Mannen willen mollig

Een regelmatige gang naar de hamam hoort bij de persoonlijke hygiëne. Een tijdje maakte ik deel uit van mijn toenmalige Marokkaanse schoonfamilie in Marrakech. Elke zondag ging ik met de vrouwen naar het badhuis in de wijk. Schrobben, spoelen, lekker kletsen. Urenlang. Met schoonmoeder, schoonzusjes en nichtjes zaten we gezellig in ons blootje bijeen. En zeepten we elkaar in. Eén keer, twee keer. Nog een keer. Super lijfelijk. Niks preuts. Vetrolletjes? Liever wat meer dan minder. ‘Goed eten!’, zei mijn schoonmoeder altijd, ‘mannen houden van wat vollere vrouwen.’ Ik was toen niet de slankste, dus lichamelijk en geestelijk was het badhuis een verademing. Onderling spraken de dames vooral indirect over ‘de daad’. Velen konden er best van genieten. Althans, dat maakte ik op uit de knipoogjes en grappen. Of uit de verzuchtingen van weduwen of gescheiden vrouwen, die al die lusten moesten missen.

Stomend voorspel

De eerste keer met je man vrijen was voor niemand echter een feest geweest. Aan de fysieke voorbereiding lag het niet. Je zorgde sowieso voor een schoon, glad en welriekend velletje. In veel traditionele hamams in Marokko is tot op heden nog een speciale nis voor bruiden. Daar worden ze voor de huwelijksnacht geboend en onthaard; hennaversiersters zetten sierlijke patronen op handen en voeten. Helpsters maken je klaar voor je man. Best sensueel allemaal – klinkt als voorspel. Geen wonder dat mannen wild fantaseren over het badhuis. Tot zes jaar mogen jongetjes met hun moeder mee, daarna volgt ongewild afscheid van de in stoom gehulde vrouwelijke mysteriën. Een trauma waarover een Tunesiër een film maakte: Halfaouine, Boy of the Terraces. Zeker eens kijken, met vriendinnen, voordat je naar de sauna gaat. Voordat je… Ssstt, je weet wel.


 5 tips van Arabische vrouwen

  • Besteed dagelijks zorg aan jezelf.
  • Geloof gerust dat je partner gek is op je volslanke rondingen.
  • Neem een uitgebreid bad en zie het als voorspel.
  • Druk zin in seks uit met spannende lingerie.
  • Onthul niet alles, blijf ook een mysterie.

Mariëtte van Beek is arabist en reisjournalist.