Mark werd overspoeld door liefde.

Een mens kan ook verstikt raken door een overdaad aan liefde. Dan verdwijnt de balans en wordt je leven een relationeel machtsspel.

‘En daar zit ik dan bij een seksuoloog, omdat ik een probleem heb. Ik ben een man van 38 jaar en heb sinds drie jaar een relatie met een andere man. Ik heb altijd geweten dat ik op mannen viel, maar nooit geweten dat het hebben van een relatie met een man zo lastig was. Als ik heel eerlijk ben, moet ik hem zelfs mijn man noemen, we hebben namelijk na anderhalf jaar besloten een samenlevingscontract te tekenen. En ik zeg besloten omdat hij niets liever wilde, maar ik het eigenlijk niet zag zitten. Dus werd het besloten, omdat de voordelen groter waren dan de nadelen.

‘Ik wil zijn afhankelijke gedrag niet belonen. Ik kijk wel uit’

Mijn man en ik hebben allebei een totaal andere achtergrond. Hij is 24 jaar getrouwd geweest met een vrouw voordat hij mij zag en verliefd werd. Liefde op het eerste gezicht voor hem, een enorme uitdaging voor mij. Hij scheidde en koos ervoor zijn leven aan mij te wijden, in mijn leven, tussen mijn mensen. En elke dag dat we samen zijn, toont hij zijn liefde voor mij, terwijl ik mijn ergernissen steeds moeilijker kan verbergen.

Drie jaar geleden raakte ik gecharmeerd van zijn overdaad aan liefde. Wat was het gaaf om te merken dat er iemand om je gaf en alleen maar met jou naar bed wilde. Compleet het tegenovergestelde van alle relaties waar ik ooit in had gezeten. Mijn vorige relaties hadden vooral om de seks gedraaid en als er iemand anders was met wie je seks kon hebben, hoefde je het niet eens te vragen. Dat was mijn leven, dat is wat ik gewend was. En nu voel ik dat ik gevangen zit in een web van liefde. Een overdaad aan liefde waar ik gillend gek van word. Liefde die vertaald wordt in aanhankelijkheid en afhankelijkheid. Hij wil alleen maar mij en ons. Ik wil de wereld en die ander. Hij wil seks, ik wil zijn afhankelijke gedrag niet belonen. Ik kijk wel uit.

‘Terwijl hij mij overspoelt met zijn liefde voor mij, zorg ik ervoor dat ik hem niets geef en hem dus eigenlijk straf.’

En dat is dus wat ik doe. Terwijl hij mij overspoelt met zijn liefde voor mij, zorg ik ervoor dat ik hem niets geef en hem dus eigenlijk straf. En om heel eerlijk te zijn had ik het niet eens door, totdat mijn seksuoloog me wees op mijn machtspositie. Ik heb iets wat hij wil, en ik ben totaal niet bereid om het aan hem te geven. En dat is waar ik nu over moet gaan nadenken; ben ik bereid om zijn liefde te ontvangen en hem mijn liefde te geven? Of moet ik de voordelen tegen de nadelen afwegen en besluiten om ons samenlevingscontract te ontbinden?’

Wil jij reageren op het verhaal van Mark of jouw eigen verhaal delen? Reageer dan naar aanleiding van dit verhaal en neem contact met ons op.