2019: Nieuwe voornemens, nieuwe liefdes, nieuwe wijsheden.

Het is inmiddels alweer de eerste week van 2019: een nieuw jaar met nieuwe kansen en mooie voornemens. Meer gaan sporten, minder gaan drinken of roken, meer gaan genieten of op werkgebied successen behalen. Het zijn voornemens die we allemaal kennen, en die veelal niet behaald worden. Veel minder vaak hoor je over voornemens als: investeren in mijn relatie, mezelf de liefde gunnen, dankbaar zijn voor mijn partner, mezelf openstellen voor een relatie of meer seks hebben! Zonde eigenlijk, dat we daar zo weinig bij stil staan op een moment dat we een nieuw jaar ingaan. Het laat ook wel weer zien welke plek onze relatie of onze seksualiteit innemen. Het sluit aan achter het werk en onze gezondheid. We willen het allemaal: een liefdevolle, gelukkige relatie waarin we trots zijn op wie we zijn en wat we doen. Maar als er wordt gekeken naar de investeringen die we doen en de prioriteiten die we stellen, is het niet zo gek dat we vaak beter zijn in ons werk dan in onze relatie.

Het begin van het nieuwe jaar kan daarin een mooi nieuw begin van je relatie zijn: Of dit nu is als je vrijgezel bent, 3 maanden samen of al 25 jaar getrouwd. Dit jaar staat jullie geluk of het jouwe centraal. Dat betekent wel dat je erin moet investeren, net als wanneer je uitdagingen aangaat op werk of drie keer per week naar de sportschool gaat. Wat zou er gebeuren met je relatie als je drie keer per week anderhalf uur de tijd neemt om actief aan je relatie te werken. Om problemen aan te pakken, of om bewust te genieten van het moment. Als je geen partner hebt gaat hetzelfde op: investeer eens 3 keer per week 1,5 uur aan iets wat jou gelukkig maakt, en aan wat jou tot een leukere partner zou maken als je die wens wel hebt.

Als je als wens hebt om meer seks te hebben, heb dan meer seks! Bespreek het, zoek het op, maak tijd, zorg ervoor dat het prettig is. Van alleen maar zeggen dat je graag wil sporten wordt je ook niet fitter. Investeer, stel prioriteit. Stilzitten, of denken in belemmeringen of obstakels heeft nog nooit iemand verder geholpen.

Mijn voornemen voor 2019 is het aangaan van nieuwe uitdagingen binnen de seksuologie, zowel in de praktijk, als met ilvy. Ik hoop dat we weer mooie verhalen mogen delen, maar vooral dat we een verschil kunnen maken voor iemand, waar dan ook ter wereld. De grootste uitdaging zal hem vervolgens zitten in mijn eigen hoofd: wederom de balans kunnen vinden tussen het moeder, vrouw, werkgever, werknemer, vriendin, dochter, zus en het ‘mezelf’ zijn. De balans is er wel in mijn agenda, maar in mijn hoofd ben ik vaak nog zoekend naar een gevoel van ‘het is oké zo, je doet niemand te kort’. Hopelijk is het geen everlasting problem, and if it is: dan komen we 2019 daar ook wel weer mee door.

Een heel liefdevol 2019 voor iedereen toegewenst, met niets dan liefde en wijsheid.