Hormonale anticonceptie: Is ermee stoppen hét antwoord?

In de afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor anticonceptie en seksualiteit. Hierbij werd vooral benadrukt dat hormonale anticonceptie van invloed is op je seksuele verlangen en opwinding. Vele vrouwen stopten met de pil en merkte dat hun hele seksualiteit in beweging kwam. Andere vrouwen merkten er vrij weinig van. Het kan namelijk inderdaad zo zijn dat je seksualiteit wordt beïnvloed door de hormonale anticonceptie, maar dit hoeft niet per se zo te zijn. Morgan stopte na 16 jaar met de pil en bereidde zich voor op alles dat de media haar beloofde. 

Er was geen specifiek moment waarop ik dacht, nú stop ik met de pil! Het was meer een samenloop van verschillende dingen en eindeloos tobben. Voor de beeldvorming: ik ben al sinds mijn 14de aan de pil en we zijn nu 16 jaar verder, mijn pil en ik. De laatste jaren slikte ik de pil door, dus zonder een pauze te namen. Ik wist niet beter dan dat de pil ‘erbij hoorde’. Maar waarom slikte ik hem eigenlijk?

Ik hoorde het steeds vaker: vriendinnen die van de pil af gingen, omdat ze single waren en geen hormonen in hun lijf wilde. Of omdat ze gewoon even wilden ervaren hoe het leven zonder de pil zou zijn. Ik vond het interessant, maar ik dacht dat ik hoorde bij het merendeel van de vrouwen die geen bijeffecten van de pil had. Ik had toch immers nog nooit problemen erdoor ervaren?

Fast forward naar begin 2018: ik kreeg een relatie, een hele fijne zelfs. Dit voelde goed, beter dan alle eerdere relaties. Ik had (en heb) het gevoel dat ik mijn forever person had gevonden. Alleen… de seks was af en toe dramatisch! En dat kwam niet door hem, maar door mijn hoofd.

Het kwam regelmatig voor dat ik geen opwinding voelde, met lichte tegenzin seks had, en af en toe compleet geen connectie voelde. Het werd een taak en geen plezier. In mijn hoofd kon ik hier geen logica achter vinden. Ik ben gek op deze jongen, tijdens de eerste maanden van de relatie was de seks fantastisch en nu opeens dit?

Zoals een echte vrouw van mijn generatie dook ik het internet op om antwoorden op mijn vragen te vinden. En steeds kwam ik hetzelfde antwoord tegen: hormonale anticonceptie. Het leek bijna alsof elke vrouw die met de pil stopte daarna meer zin had in seks. Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen.

De beslissing

Voorzichtig kaartte ik dit bij mijn vriend aan: we hadden onze problemen tussen de lakens al wel eens besproken, maar het stoppen met de pil was wel een grote stap. Dit zou betekenen dat we weer condooms moesten gebruiken, terwijl we ondertussen, getest en al, genoten van het condoomvrije leven. Gelukkig reageerde hij met veel begrip. Natuurlijk zou het condoomgebruik weer even wennen zijn voor hem, maar hij was heel duidelijk: ‘dit is jouw lichaam, jouw beslissing en daar ondersteun ik je in’.

Een week later stopte ik met de pil. Ik had me voorbereid op alle horrorverhalen die je online kon vinden over het ‘ontpillen’. Pijnlijke menstruaties, hormoonwisselingen, huilen, gewichtsafname/toename: ik was er klaar voor. Maar van dat alles gebeurde er bar weinig.

Mijn eerste onttrekkingsbloeding verliep zonder problemen, ik had een beetje buikpijn en dat was het. Wel heb ik de eerste week 24/7 met hoofdpijn rondgelopen, maar omdat ik een historie van hoofdpijn heb kwam dat niet als een verassing. Ik nam wat vaker een pijnstiller en kroop op tijd in bed.

Na die eerste bloeding merkte ik pas echt de eerste verschillen. In die tijd ben ik 2kg afgevallen (na die 2kg hield het ook op) en had ik minder vaak hoofdpijn! Mijn menstruaties verlopen sindsdien makkelijker dan verwacht. Zo ongeveer om de vier weken krijg ik een bloeding van 4 dagen en ik heb bijna geen pijn, terwijl ik mét pil veel meer pijn had.

Maar wat voor wonderbaarlijke invloed had het op mijn seksleven? Vrij kort na het stoppen met de pil merkte ik al verschil. Mijn seksuele opwinding schoot niet door het plafond zoals online vaak geclaimd werd, maar ik had beduidend meer zin. Ik nam vaker zelf het initiatief en ik kon een veel betere connectie maken met mijn vriend. Seks hebben werd weer leuk, net als in die eerste maanden.

Conclusie?

Voor nu ga ik nog even pilloos door het leven, waarschijnlijk nog een jaar. Zo kan ik mijn lichaam goed de tijd geven om weer een baseline te vinden. Daarna ga ik toch weer een vorm van hormonale anticonceptie zoeken die voor me werkt en hopelijk kan ik dan sneller signalen oppikken wanneer de hormonen me teveel beïnvloeden.

Wil je zelf ook kijken of de pil van invloed is op jouw seksualiteit? Je kan in principe zonder begeleiding van de huisarts met de pil stoppen, maar zorg dan wel dat je een andere vorm van anticonceptie, zoals condooms, paraat hebt. Een ongewenste zwangerschap is zo gebeurd en heeft mogelijk een nog grotere invloed op je seksualiteit dan de pil. Bedenk je ook dat je hersenen het belangrijkste seks orgaan zijn: de pil kan daarbij van invloed zijn op jouw seksuele beleving, maar er kunnen ook nog vele andere redenen zijn waarom jouw seksuele beleving minder prettig is geworden, of waarom jouw seksuele verlangen vervaagt lijkt.