zaterdag 25 juni 2022
No menu items!
No menu items!

Vader-zoon relatie, de transitie van jongen naar man

Vader-zoon relatie, de transitie van jongen naar man
V

Vandaag vierden we een mijlpaal, een cliënt van mij en ik. 12 jaar geleden benoemde zijn vader dat mijn cliënt de zaak zou overnemen. Sindsdien werd er nooit meer een woord over gerept. Tenminste, niet over hoe de overname eruit zou zien. Meneer kreeg werd namelijk 12 jaar lang van het kastje naar de muur gestuurd met redenen waarom hij er nog niet klaar voor was.

12 jaar is lang. Zeker als je 12 jaar lang op bevestiging van je vader wacht om te horen dat je goed genoeg bent. En om heel eerlijk te zijn wachtte hij al veel langer dat: in de 29 jaar daarvoor snakte hij er ook al naar. Altijd voelde het alsof hij het pispaaltje van zijn vader was, en zijn drie zussen werden op een voetstuk gezet. Hij dacht een stukje bevestiging van zijn vader te krijgen toen hij hem de zaak beloofde, maar door de hoop die hij daardoor kreeg, was de teleurstelling daarna alleen maar groter.

Tijdens de sessies werkten we naar een gesprek met zijn vader toe, waarin hij hem zou vragen om een concreet plan. Zijn vader was inmiddels 63, minstens zo vermijdend als zijn zoon en zou binnenkort toch moeten stoppen met werken. Vandaag vertelde hij trots dat het hem was gelukt. Hij had een gesprek gevoerd met zijn vader. Hij was zo trots als een jongetje van 8. Hij had als een volwassenen man zijn vader kunnen begrenzen. En nu ligt er dus een plan. En dat plan staat voor hem voor zoveel meer dan een plan om de familiezaak over te nemen.

Het staat voor erkenning, voor bevestiging en de transitie van jongetje zijn naar man zijn. Een man die niet voortdurend zijn vader hoeft te pleasen, in de hoop op een teken van waardering.

12 jaar heeft hij erover gedaan. Maar vandaag was het dus een feestje.

Totdat hij zich realiseerde dat dit kennelijk is wat hij doet: moeilijke gesprekken vermijden. Hij had zijn vader nu getackeld, maar hij wacht ook al 3 jaar met het voeren van een belangrijk gesprek met zijn vrouw. Nu hij kon terugkijken op wat het hem heeft gekost om het gesprek met zijn vader te vermijden, besefte hij zich dat hij dit ook met zijn vrouw kon laten gebeuren. Maar dat het hem waarschijnlijk te veel zou kosten als hij dat zou doen.

En ineens voelde het als een feestje met een donkerrandje en een enorme uitdaging: hij zou naar huis gaan om na 3 jaar eindelijk tegen zijn vrouw te vertellen dat hij niet meer van haar houdt.

je hebt op ilvy.com gelezen:

Vader-zoon relatie, de transitie van jongen naar man

HomeILVY MagazineColumnVader-zoon relatie, de transitie van jongen naar man

AANRADERS

Als sorry zeggen niet lukt

Ze is boos, boos omdat hij niet wil inzien dat zij degene was die dit keer verdrietig mocht zijn. Zij was degene die van alles voelde, nadat ze drie jaar lang niets had gezegd. En toch lukt het hem om het om hem te laten draaien. Hij was degene...

Liefdesverdriet

Singles Day!

Liefde leer je

VOLG JIJ ONS AL?

advertisment

KIJK JIJ WEL EENS PORNA?

Het grote verschil tussen porno en porna is de vrouwvriendelijkheid. En daarmee bedoelen we niet dat het veel braver is, of soft (integendeel…) of dat er altijd een goed verhaal in zit (er wordt wél beter over nagedacht) of dat er alleen maar vrouwen bevredigd worden.

Kijk maar eens op: pornakijken.com