maandag 16 mei 2022
No menu items!
No menu items!

Power of Love – HIV zonder stigma

Power of Love – HIV zonder stigma
P

Wist u dat als je hiv hebt, en je in Nederland woont, je je medicatie goed trouw neemt, dat je dan heel gelukkig en oud kan worden? En dat als je waarden van het virus in je bloed onderdrukt zijn, of zelfs onmeetbaar, je het niet kan overgeven aan een ander? En dat je zelfs, bij onderdrukte waarden, en medicatietrouw, zonder condoom kan vrijen?

Wist u dat dit onderdeel is van het huidige beeld rondom hiv? Of heeft u nog het beeld rondom hiv, dat vrijwel onlosmakelijk verbonden was met AIDS, waaraan zovelen kwamen te overlijden?

Dit laatste beeld dateert van zo’n 30 jaar geleden, maar er is een boel veranderd rondom het medische beeld, de levensverwachting en zelfs rondom de mogelijkheid om weer zonder condoom te vrijen. Naar aanleiding van een aantal gesprekken in de praktijk, waarbij het over hiv ging, kwam ik in gesprek met een verpleegkundig specialist, die mij er graag meer over wilde vertellen. Want ik wilde voorkomen dat mijn cliënten bij mij er tegen aanliepen, waar ze vrijwel overal tegen aanliepen: angst, vermijding, stereotypering, het stigma, medelijden en vooral een oordeel over hen.

De ene cliënt betreft een homoseksuele man. Een hele leuke authentieke man. Niet een man die ziek is. Hij heeft hiv, maar zijn waardes zijn onmeetbaar. Zijn partner, waar hij nu 7 jaar mee samen is binnen een monogame seksuele relatie, heeft geen hiv.

Een andere cliënt betreft de moeder van een 5-jarig zoontje met hiv. Hij is geadopteerd en het vermoeden is er dat hij vanaf de geboorte hiv heeft. Zijn waarden zijn onmeetbaar en dus kan hij het niet overgeven. Overal waar ze komen voert de hiv de boventoon, terwijl dat nou net de minst van hun zorgen geeft, omdat hij ook hersenbeschadiging heeft opgelopen. Hij heeft een tal van ziektebeelden waaraan hij kan komen te overlijden, maar de hiv roept het meeste angst op, zelfs bij hulpverleners.

En daarom denk ik dat het belangrijk is om een ander beeld te schetsen van hiv, anno 2020, in Nederland. Ik ben daarin niet de aangewezen persoon, want ik ben hier ook nog over aan het leren. Maar aanstaande Zaterdag heb je de kans om de persoonlijke verhalen te horen, medische updates en mooie optredens te zien rondom hiv op het Power of Love evenement in theater Carre. Het jaarlijkse evenement is dit jaar gratis bij te wonen via een online link die je ontvangt als je je vooraf aanmeldt. Een unieke kans voor iedereen om van het stigma af te komen, om minder angstig te zijn voor hiv, en vooral ook om minder oordelend te zijn.

Aanmelden: poweroflove.amsterdam

je hebt op ilvy.com gelezen:

Power of Love – HIV zonder stigma

HomeILVY MagazineColumnPower of Love - HIV zonder stigma

AANRADERS

Als sorry zeggen niet lukt

Ze is boos, boos omdat hij niet wil inzien dat zij degene was die dit keer verdrietig mocht zijn. Zij was degene die van alles voelde, nadat ze drie jaar lang niets had gezegd. En toch lukt het hem om het om hem te laten draaien. Hij was degene...

Liefdesverdriet

Singles Day!

Liefde leer je

VOLG JIJ ONS AL?

advertisment

KIJK JIJ WEL EENS PORNA?

Het grote verschil tussen porno en porna is de vrouwvriendelijkheid. En daarmee bedoelen we niet dat het veel braver is, of soft (integendeel…) of dat er altijd een goed verhaal in zit (er wordt wél beter over nagedacht) of dat er alleen maar vrouwen bevredigd worden.

Kijk maar eens op: pornakijken.com