Erotiek: hang er de slingers bij op!

Een aantal jaren geleden meldde een krant, dat er in Amerika een man was die zo vaak door zijn vrouw werd afgewezen voor een avondje vrijen, dat hij alle redenen die zij daarvoor aangaf in een Excelbestand had verzameld. In zeven weken tijd had zij slechts drie keer ingestemd met een erotisch avondje. Alle andere keren werden verzoeken van zijn kant aan de kant geschoven met argumenten als: ik ben moe, ik wil dat TV-programma afkijken, jij hebt te veel gedronken, ik heb te veel gegeten tot een simpel “nee”. De man durfde het Excelbestand niet rechtstreeks aan zijn vrouw te overhandigen. Hij wachtte tot het moment dat ze voor tien dagen naar het buitenland moest, waarna hij het haar toezond. De vrouw trok zich de belediging dusdanig aan, dat ze besloot haar man te kijk te zetten, door het lijstje op Twitter te plaatsen. Met de mededeling dat meneer de seks nu helemààl wel kon vergeten.

Dat er veel mis is in de relatie tussen deze man en vrouw, dat hoeft geen betoog. Het ergst is het ontbreken van een respectvolle omgang tussen twee mensen. Het zal je toch gebeuren dat je man een lijstje van bezwaren gaat bijhouden, om je er later mee ter verantwoording te roepen. En ook: het is onvergeeflijk dat je vrouw je zo aan de schandpaal nagelt op social media. Het nieuws meldde niet hoe het geweest is, toen de vrouw weer thuis kwam van haar trip, maar veel goeds voorspelt dit alles niet. Nu is seksualiteit een goede graadmeter voor de kwaliteit van de relatie. Is het goed gesteld met de erotiek, dan gaan er meer dingen goed in de relatie. Daarbij gezegd dat vrijen veel meer is dan de daad zelf, maar dat het in een (langdurige) relatie een uiting van wederzijdse liefde en betrokkenheid is. Dat twee mensen zich verdiepen in elkaars verlangens en het prachtig vinden om mee te maken dat de ander zo geniet. Op deze wijze met elkaar omgaan, dat moet je overdag ook al gepraktiseerd hebben, wil je dat in de slaapkamer kunnen.

Het leven is een feestje, maar je moet wel zelf de slingers ophangen. Aardig gezegd, maar elke dag een party, dat begint danig te vervelen. Een avond erotiek met alles erop en eraan, het vraagt om investering in de relatie. Maar even een vluggerdje kan even goed een feestje zijn. Echter: ook in dat geval moeten beide partners er voor in zijn. Een knelpunt in een relatie is nog wel eens dat de ene partner frequenter zin heeft in vrijen dan de ander. Dat kan van nature zo zijn, maar ook zorgen, het werk, de drukte van de opvoeding, hobby’s die veel tijd en energie opslokken en de gezondheid kunnen daarop van invloed zijn. Daarbij gezegd: het is lang niet altijd de man die vaker wil dan de vrouw. Het is een lastig iets als de één zo graag wil en de ander niet. “Nee” zeggen is moeilijk, net als die afwijzing moeten ontvangen.

Krijgt iemand te maken met veel afwijzingen, dan is het zaak om het gesprek aan te gaan. Want waarom heeft hij of zij geen zin? In de alinia hierboven zijn al wat oorzaken aangegeven, nog niet genoemd is dat vrijen vaak langs plat getreden paden gaat. Eventjes dit doen in bed, daarna dat, vervolgens het “echte werk” en ten slotte gauw slapen, want morgen volgt weer een drukke dag. Vrijen wordt een herhaling van zetten, de verveling slaat op den duur toe. Het belonende gevoel blijft weg. Er is moed voor nodig om de ander daar op te wijzen. Maar ook om de ander er naar te vragen. Toch volgt er zoveel verdieping in de relatie als partners daar voor open staan. Lukt dat, dan zal het leven overdag, maar ook de erotiek in de avonduren enorm in kwaliteit winnen. Iets organiseren om de spanning erin te houden hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Hieronder een voorbeeldje.

De speelse massagesalon

Ze ziet, als ze thuiskomt van het werk, een klein briefje op de trap liggen. Er staat: “Massagesalon Robert” op. Een paar treden hoger vindt ze nog een briefje met “20.00 uur” erop. Verderop nog eentje, waar “slaapkamer” op staat geschreven. Wederom een paar stappen naar boven vindt ze een papiertje met “full body massage”. Het volgende berichtje meldt “happy ending” en helemaal bovenaan de trap “douche en lingerie”. Bij de deur van de badkamer vindt ze een pakketje. Als ze het opent, treft ze er een leuk lingeriesetje in aan. En twee luxe flaconnen. Ze leest: showercream. Die gaat ze meteen gebruiken, besluit ze. Het andere flesje vermeldt: massageolie. Die zal ze straks meenemen naar de slaapkamer. Want daar staat haar lief, Rob, vast al naast het bed te wachten. Haar stoere masseur. Wat een heerlijke belofte. Wat zullen ze straks close met elkaar zijn.

Zin in vrijen? Ze kan niet wachten!