Vibrators & Orgasmes – Gun jezelf de tijd!

Seksspeeltjes, iedereen kent ze, veel mensen hebben ze, maar lang niet iedereen durft dit toe te geven. Sterker nog, enkel het uitspreken van de woorden ‘vibrator’, ‘dildo’  of ‘ buttplug’ brengt bij menigeen al het schaamrood op de wangen. Dat fascineert me, want dagelijks worden er online duizenden seksspeeltjes besteld. Door jonge en oude mensen. Door stellen en singles. Een belangrijke doelgroep voor seksspeeltjes zijn vrouwen die nog nooit een orgasme hebben ervaren, of die moeite hebben met klaarkomen. Een vibrator kan zorgen voor net dat beetje extra stimulatie waardoor je toch een orgasme krijgt.

Zelfvertrouwen opvijzelen

De meningen onder seksuologen over het gebruik van een vibrator bij orgasmeproblemen zijn verdeeld. Want ja, het is fijn om te ervaren dat je klaar kunt komen. Het kan je zelfvertrouwen opvijzelen en helpen een orgasme te bereiken wanneer je partner je bevredigt. Maar het is ook mogelijk dat je lichaam went aan de stimulatie van een vibrator, waardoor het extra moeilijk wordt om een orgasme te krijgen zonder vibrator.

Niet te vergelijken

De stimulatie van een vibrator is niet te vergelijken met die van masturbatie of orale seks. De frequentie van de trillingen is zo hoog en kan zo sterk zijn dat er wel een orgasme volgt, maar dat de opbouw van lichte opwinding naar het punt van bijna klaarkomen wordt overgeslagen. De intensiteit van het orgasme wordt door veel vrouwen dan ook anders ervaren. Soms kan het prettig zijn om snel een orgasme te bereiken. Bijvoorbeeld om lekker te ontspannen voor het slapengaan. Maar de voorkeur gaat vaak toch uit naar een geleidelijke opbouw van de opwinding, met je eigen hand of die van je partner. En een orgasme zonder vibrator.

 ‘Je clitoris krijgt misschien wel de juiste stimulans, maar krijgt je geest die ook?’

Hoofd en lijf

Klaarkomen is niet alleen een kwestie van de juiste stimulatie van de clitoris. Een ander aspect speelt daarbij een belangrijke rol: de emotionele verwerking van alle seksuele prikkels. Je clitoris krijgt misschien wel de juiste stimulans, maar krijgt je geest die ook? Ervaren je hoofd en lijf ook opwinding en verlangen? Worden ze ook gestimuleerd?

Gun jezelf de tijd

Het grootste verschil tussen klaarkomen met of zonder vibrator is dat je het eerste orgasme vaak krijgt, terwijl je het tweede moet bereiken. Gun je zelf de tijd om tot een orgasme te komen en ervaar dat opwinding en verlangen daar onlosmakelijk mee verbonden zijn. Lichamelijk gezien kan iedereen een orgasme bereiken, maar mentaal remmen veel vrouwen zichzelf jammer genoeg af.

Related