Persoonlijke verzorging

Iedereen kent het gevoel voorafgaand aan een eerste of tweede date: zit mijn haar wel goed? Heb ik de juiste parfum op? Heeft mijn deo geen strepen achtergelaten? Zal ik mijn hakken aan doen? Moet ik mijn benen scheren of loop ik dan vooruit op de feiten? Zal ik een mooi overhemd aan doen of juist een nonchalant t-shirt? Heb ik mijn tanden wel gepoetst? Zit er geen gaten in mijn boxer? Allemaal vragen die bedoeld zijn voor 1 ding: Hoe wordt ik zo aantrekkelijk mogelijk voor de ander? We halen in het begin werkelijk alles uit de kast om er maar zo mooi mogelijk uit te zien. We willen namelijk niet de kans op een heerlijke vrijpartij of een toekomst verpesten. Begrijpelijk.

Wat minder begrijpelijk is, is dat we de neiging hebben om na die vrijpartij of bevestiging van een toekomst samen, de zorg voor onszelf vaak vergeten. En dit geldt uiteraard niet voor iedereen, maar wel voor een erg grote groep. De te grote witte t-shirts komen tevoorschijn, er ontstaat een (ongeplande) wildgroei op het lijf (en ongepland omdat er ook mensen zijn die hier bewust voor kiezen), de joggingsbroeken gaan niet meer uit, de afgetrapte schoenen worden favoriet, en niet te vergeten: de universele fleecetrui wordt onderdeel van het interieur. Waar is ineens die behoefte heen om er op je aantrekkelijkst uit te zien? Waar is de behoefte heen om je partner te verleiden? Om je vrouwelijkste of charmantste mannelijkste versie van je zelf te zijn? Om de ander te laten zien dat hij of zij elke dag weer voor jou moet kiezen in de toekomst?

Dat je niet op je hoogste hakken de kinderen naar school brengt is logisch. Maar er zijn vast voldoende momenten waarop je net even wat meer aandacht aan je zelf kan besteden waardoor jij je beter voelt, maar waardoor je partner jou ook weer even extra goed ziet. Het is goed dat je je comfortabel voelt bij de ander in je te grote witte t-shirt en een joggingsbroek. Maar wissel deze comfortabele modus af met ‘ik vind het fijn om me voor jou mooi te maken, want ik wil graag dat jij mij aantrekkelijk blijft vinden’ modus. Je best blijven doen voor jezelf en voor je partner is zo belangrijk, want daarmee ben je je ook bewuster van het feit dat het niet allemaal vanzelfsprekend is.

Het uiterlijk is slechts een fractie van de band tussen partners, maar soms kan het gebrek aan verzorging of juist de aandacht voor verzorging, een wereld van verschil maken in de relatie.