zaterdag 25 juni 2022
No menu items!
No menu items!

Online daten en seks: Op zoek naar de nuance in seksuele verwachtingen.

Online daten en seks: Op zoek naar de nuance in seksuele verwachtingen.
O

We daten steeds meer via de app en we worden steeds kritischer. Eerlijkheid gaat boven alles, maar durven we ook open te zijn over onze seksualiteit? En hoe kun je uit een profiel halen of iemand seksueel bij je past?

We hebben er nog geen goede online tools voor. Als een man op een internetsite schrijft dat hij seks uiterst belangrijk vindt in een relatie, schrikt hij een heleboel vrouwen af. Daaraan kan ik nooit voldoen, denken ze. Of: zie je wel, mannen willen maar één ding. Een vrouw die benoemt dat ze houdt van lange vrijpartijen op de zondagmiddag kan onbedoeld de deur openzetten voor allerlei seksuele uitnodigingen. We missen online alle nuances die we in het dagelijks leven ook al moeilijk kunnen benoemen.

Lichaamstaal is cruciaal

Als je iemand ontmoet op een feest of in gezelschap van je vrienden is lichaamstaal cruciaal om iemand ‘leuk”, “niet leuk” of ‘we zullen zien” te vinden. Komt hij dichtbij je staan, raakt hij je arm aan als hij met je praat, kijk je tegen hem op, voelt de warmte van zijn lijf benauwend of juist aantrekkelijk? Beweegt hij zich soepel en neemt hij alle ruimte in of is hij bescheiden en voorzichtig in zijn bewegingen? Wie we aantrekkelijk vinden heeft te maken met onze persoonlijkheid, onze verwachtingen ten aanzien van lichamelijk contact en onze wensen op seksueel gebied.

Seksuele verwachtingen

Voor een verlegen en introverte vrouw kan een online ontmoeting met een openhartige man een verademing zijn. In het echte leven kan een directe man, die zich niet bewust is van lichamelijke grenzen, overweldigen. Een vrouw die zelf open, makkelijk en sensueel is, kan zich juist bevestigd voelen door de man die meteen een arm om haar heen zwaait.
Onbewust laten we ons leiden door lichaamstaal. Wie we aantrekkelijk vinden wordt ook bepaald door onze seksuele verwachtingen. Er zijn vrouwen die op de eerste date seksueel contact hebben met een man om uit te vinden of hij bij haar past. Bij de eerste zoen voel je al of iemand kan afstemmen met je, of dat hij zijn tong in je mond duwt en daar de regie neemt. De een houdt van samenspel, de ander van overgave.

Voor een introverte vrouw kan een online ontmoeting met een openhartige man een verademing zijn.

Iets langer online contact

Vrouwen die te weten willen komen wie iemand is voordat ze hem seksueel willen ontdekken, zullen alleen naar huis gaan na de eerste date. Zij willen een volgende afspraak maken of worden verliefd op iemand die ze al langer kennen. Zij vallen doorgaans op mannen die ook alleen seks willen met iemand die vertrouwd is of waar je verliefd op bent. Deze mannen vinden het ook fijn om iets langer online contact te hebben voordat ze de eerste afspraak maken. Als je nog nooit een leuke seksuele relatie hebt gehad, is online daten helemaal ingewikkeld. Van horen zeggen heb je het idee dat seks iets fijns kan zijn, maar dat moet je nog ontdekken. Voor deze vrouwen is het moeilijk om zich voor te stellen dat er mannen zijn die meteen seks willen. Dat kan belemmerend werken.

Actief op zoek of niet?

Neem Masha. Ze is bijna 30, heeft gestudeerd en na haar studie een aantal jaren gereisd en gewerkt in Frankrijk en Amerika. In gezelschap is ze gezellig. Ze zal nooit op de voorgrond staan, maar zowel mannen als vrouwen vinden het fijn om met haar te praten.  Haar vriendinnen en familie vragen zich vaak af waarom zij nog geen vriend heeft. Na haar eerste relatie, rond haar zeventiende, heeft ze nooit meer een langere relatie gehad. Ze staat nu op een kruispunt in haar leven: ga ik actief op zoek naar een partner of ga ik door in een internationale carrière? Stiekem verlangt Masha naar een gezin. Zij kan zichzelf echter niet voorstellen met een man. En de mannen die zij aantrekkelijk vindt, houdt ze vakkundig op afstand.

‘Openlijk praten over je seksuele voorkeur is alleen weggelegd voor de extraverten onder ons’

Een geschikte partner

Qua persoonlijkheid matcht zij met een man die de wereld wil ontdekken. Een man die veel gereisd heeft, sociaal is en altijd op zoek is naar nieuwe uitdagingen. Dit type man heeft vaak meerdere relaties gehad op zijn dertigste. Hij is vaak soepel in het contact, ontmoet vaak nieuwe mensen en zal vaker vallen op vrouwen die al op de eerste date wat verder gaan.  Masha heeft moeite met seks. Haar eerste relatie was met een vijf jaar oudere man, die in bed geen rekening met haar hield. Zij had geen seksuele ervaring. Hij heeft haar vanaf het begin zonder voorspel gepenetreerd. Zij had jarenlang last van pijn bij het vrijen. Ze dacht in het begin dat de pijn erbij hoorde. Later dacht ze dat het op termijn wel beter zou worden en aan het einde van hun relatie concludeerde ze dat seks niet voor haar was weggelegd. Ze vond er niets aan. Natuurlijk kan therapie gericht op het verwerken van negatieve ervaringen helpen, maar een geschikte partner kan meer goedmaken, dan de beste therapie.

De eerste indruk

Door haar negatieve verwachtingen van seks, valt Masha onbedoeld buiten de boot. De vlotte mannen houdt ze op afstand, de voorzichtige mannen ziet ze niet staan. Online daten vindt ze verschrikkelijk. ‘Waar moet ik op af gaan?’ De moeilijkheid is dat we nog geen tools hiervoor hebben. We praten in het eerste contact meestal niet over onze problemen. Ook over je seksuele voorkeuren praten, is alleen weggelegd voor de zeer extraverten onder ons. In een online profiel schrijf je niet: ‘Seks schrikt me een beetje af, maar als jij een sensitieve man bent, die mij vertrouwen kan geven en me wil laten ontdekken dat het ook plezierig kan zijn, kunnen we misschien een leuke relatie opbouwen’.

Verder kijken dan je neus lang is

Mensen laten zich te snel leiden door de eerste indrukken die ze krijgen van een mogelijke partner. Het zou fijn zijn als Masha een man zou treffen die valt op haar avontuurlijke aard en haar vrolijke en stabiele persoonlijkheid. Een man die verder kijkt dan zijn neus lang is en die het gebrek aan seksuele signalen niet ziet als een belemmering, maar juist als een uitdaging. On second sight zou zij immers de perfecte match kunnen zijn. Is dat niet een goede naam voor een datingsite waar we het volledige verhaal kunnen vertellen als het eerste verhaal matcht?

Ingeborg Timmerman is psychotherapeut en seksuoloog NVVS.

je hebt op ilvy.com gelezen:

Online daten en seks: Op zoek naar de nuance in seksuele verwachtingen.

HomeILVY MagazineAchtergrondOnline daten en seks: Op zoek naar de nuance in seksuele...

AANRADERS

Als sorry zeggen niet lukt

Ze is boos, boos omdat hij niet wil inzien dat zij degene was die dit keer verdrietig mocht zijn. Zij was degene die van alles voelde, nadat ze drie jaar lang niets had gezegd. En toch lukt het hem om het om hem te laten draaien. Hij was degene...

Liefdesverdriet

Singles Day!

Liefde leer je

VOLG JIJ ONS AL?

advertisment

KIJK JIJ WEL EENS PORNA?

Het grote verschil tussen porno en porna is de vrouwvriendelijkheid. En daarmee bedoelen we niet dat het veel braver is, of soft (integendeel…) of dat er altijd een goed verhaal in zit (er wordt wél beter over nagedacht) of dat er alleen maar vrouwen bevredigd worden.

Kijk maar eens op: pornakijken.com