Eten met een sensuele ervaring? Dat doe je zo!

Net als seks is eten een zintuigelijke ervaring. We zien, we ruiken, we voelen. We kunnen eten dan ook pas volledig waarderen als we alle zintuigen gebruiken. Je laten afleiden door televisie te kijken is dan ook zo’n beetje het ergste wat je kunt doen voor je eetbeleving: de helft van de ervaring valt zo weg. Toch maken we er ons massaal schuldig aan. Hoe zorgen we ervoor dat eten een weelderige sensuele ervaring wordt? Ga alleen aan de slag, of maak er een sexy spel van door met je partner elkaar allerlei verschillende soorten voedsel te voeren.

  • Smaak: Doe je ogen dicht en probeer de verschillende ingrediënten te ontwaren. Probeer verschillende kleine porties te proeven.
  • Zicht: Maak er wat van. Kies mooie, kleurige ingrediënten en maak een bord mooi op. Een maaltijd is echt lekkerder als het er lekker uit ziet.
  • Reuk: ruik aan de ingrediënten tijdens het koken en tijdens het eten. Als we meer ruiken proeven we ook meer. Als mensen slecht kunnen ruiken speelt de presentatie en het mondgevoel van eten een grotere rol bij hun waardering.
  • Mondgevoel: Eet langzaam en bewust, en let erop hoe het eten in je mond aanvoelt. Is de textuur stevig of mals, brokkelig of veerkrachtig?
  • Geluid: Voedsel kan bijvoorbeeld knisperen, poppen of kraken als je erop bijt. Lijkt een sappig tomaatje of kraakverse bleekselderij niet extra fris door het geluid als je een hap neemt?