Open & Bloot

‘Jeetje wat dapper dat je dit hebt gedaan’, ‘wat een durf is hiervoor nodig geweest’, ‘zoveel mensen hebben het erover gehad, maar je bent de eerste die het doet’, ‘ dit is een gat in de markt’, ‘dit is wat ik miste.’ Wat een mooie reacties zijn er in de afgelopen weken binnengekomen. Door de media werden we opgepikt, maar ook door zoveel vrouwen die in ilvy iets vonden dat ze nodig hadden.

‘Seks. Het blijft me verbazen wat het onderwerp met zowel mannen als vrouwen doet’

Mooie complimenten

Allereerst moet ik even kwijt dat ik dit platform niet in mijn eentje heb gemaakt. Om mij heen staat een zeer bescheiden, maar onmisbaar team van mensen. En hoezeer de complimentjes heerlijk zijn om te ontvangen, het zou niet eerlijk zijn om deze voor mezelf te houden. Want er zijn nog een zestal andere helden die minstens zo geroemd zouden moeten worden.

Nadenken over seksualiteit

De respons op de lancering was letterlijk overweldigend, maar tegelijkertijd ook juist aanleiding om te knallen voor het vervolg. Er gebeurde namelijk iets bijzonders: overal gingen er mensen met de billen bloot. Het lezen van ilvy zette vrouwen aan om over hun eigen seksualiteit na te denken en dit met mij te delen. Ze toonden een kwetsbaarheid die ze eerder verborgen hielden. Seks: het blijft me verbazen wat het onderwerp met zowel mannen als vrouwen doet. Is het dan echt niet iets wat ons natuurlijk past en waar zoiets als ilvy voor nodig is voordat we er iets mee mogen?

‘Tonen onze kwetsbaarheden in sommige situaties niet juist onze menselijkheid?’

Verborgen kwetsbaarheden

Seksualiteit kent veel kwetsbaarheden: naakt zijn, opwinding, acceptatie, onwetendheid, verlangens, verliefdheid, maar ook schaamte, schuld, pijn of angst. Deze kwetsbaarheden houden we doorgaans graag verborgen. Het is namelijk niet altijd gepast om je kwetsbaarheden te tonen. Maar, tonen onze kwetsbaarheden in sommige situaties niet juist onze menselijkheid?

Een nieuw thema: open & bloot

Daarmee is meteen het thema voor de aankomende periode geboren: open & bloot. Want dat is waar het bij seks vaak om draait: om het tonen van onze intiemste plekjes en gedachten. Tijdens seks ben je meestal naakt en als je naakt bent kan je aan je lijf in ieder geval niets verbergen. De ander ziet je buik, je billen en je borsten zoals ze zijn.  Met open en bloot bedoelen we ook het eerlijk kunnen kijken naar je eigen seksuele identiteit. Op wie zijn jouw seksuele gevoelens gericht? Val jij op mannen, vrouwen of misschien wel op allebei? Tegelijkertijd? Of heb jij genoeg aan jezelf?

‘De reis die Susan Blokhuis heeft gemaakt is er juist één die de kracht van kwetsbaarheid toont’

Dappere beslissing

Acceptatie vinden in wie je bent is namelijk ook een onderdeel van open en bloot. Het is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend dat hij of zij zich lekker voelt in het lijf waarin die persoon geboren wordt. Jezelf op een dag in de spiegel aankijken en tot de conclusie komen dat dit niet alles is wie je bent, lijkt me zo’n moeilijke, maar vooral dappere beslissing.

Valentijnsdag

Een van de meest commerciële dagen komt eraan: Valentijnsdag. Elk jaar weer zijn er miljoenen mensen die hun liefje verrassen met een mooie boodschap of een lief cadeautje. Elk jaar zijn er ook weer miljoenen die zich even beseffen hoe gelukkig, ongelukkig of alleen ze zijn. De liefde is iets moois als het aan je zijde staat, maar het kan ook iets verdrietigs worden wanneer je er niets mee kan of mag. Al die mensen geven zich met Valentijnsdag weer bloot, trekken de stoute schoenen aan of kiezen er bewust voor om hun gevoelens en verlangens voor zich te houden. Het is allemaal maar complex.

‘Eén van mijn favorieten: wat Westerse vrouwen kunnen leren over seksualiteit van Arabische vrouwen, en hun slaapkamergeheimen’

De kracht van kwetsbaarheid

De vrouw die ervoor koos om haar verlangens te ontdekken en zich helemaal open te stellen voor haar eigen seksuele identiteit is Susan Blokhuis. In haar gelijknamige theatershow Open & Bloot vertelt zij over hoe seksualiteit zolang tot haar geheimen behoorden. De complexiteit zorgde voor een ingewikkeld spel waarin er eigenlijk geen ruimte was voor seks. Pas nu ervaart zij de vrijheid om zich comfortabel te voelen in haar eigen lijf, in haar eigen seksualiteit. De reis die zij hiervoor heeft gemaakt is er juist één die de kracht van kwetsbaarheid toont. 

Alles komt samen

Al die verlangens die we hebben of de opwinding die we ervaren, komen allemaal samen in  ilvy. Over daten en seksualiteit in een online dating wereld, de bijzondere ontwikkeling van kinderen die hun genderidentiteit aan het zoeken zijn, over schaamte in onze cultuur, over de spannende wereld van escortservices vol mogelijkheden en over de kunst van Herman van Gestel waarin hij speelt met geslacht. En als één van mijn favoriete onderwerpen voor deze editie, een prachtig stuk over wat Westerse vrouwen kunnen leren over seksualiteit van Arabische vrouwen, en hun slaapkamergeheimen.

Ik ga ervan uit dat je van deze stukken net zo geniet als van de eerdere stukken. En is dit je eerste keer, dan nodig ik je van harte uit om vol overgave in onze verhalen te duiken en je onder te dompelen in kennis, columns, mooie achtergrondreportages en rubrieken. Genieten met hoofdletters!

Liefs,

drs. Nynke Nijman