Papa en mama hebben geen seks!

Preuts Nederland

Dat er een taboe op seksualiteit rust is algemeen bekend. Dat Nederland bovendien er de afgelopen decennia preutser op is geworden, dat mag een feit zijn. In vergelijking met de tijden vlak na de seksuele revolutie, is het op de televisie maar wat braaf geworden. Seks voor de Buch, de Pin-up club, Seks met Angela, TV Romantica en veel andere erotische programma’s bestaan niet meer, op Spuiten en slikken na. Na de voetbalwedstrijd wordt er in onderbroek gedoucht, verschijnt er een blote borst op een Facebookpagina, dan kun je een blokkade tegemoet zien en topless zonnen op een heet strand is van normaal naar schaamteloos opgeschoven. Daar staat tegenover dat porno op internet vrij toegankelijk is geworden, zij het meestal in het geniep bekeken.

Je moet er niet aan denken

Nu wordt er vaak gedacht dat het zo vaak aangehaalde taboe vooral rust op bepaalde vormen van beleving van erotiek, zoals fetishes, BDSM, homoseksualiteit, het bestaan van sekshuizen en parenclubs en masturbatie. Het grootste taboe is evenwel misschien de gewone huis-tuin-en-keuken-seks in het ouderlijk huis. Kinderen van toen en nu, ze moeten (en willen!) er niet aan denken dat hun ouders met elkaar vrijen. Laat staan te bedenken hoe dat er uit ziet en waar het repertoire uit zal bestaan. Stel je toch voor dat zij dit of dat doen….ik moet er niet aan denken! Toch is het een natuurlijke gang van zaken dat jonge mensen elkaar leren kennen, verliefd raken, seks gaan hebben, dat er kinderen kunnen komen, dat die opgroeien en dat daarmee de circle of life rond is. Die ooit zo jonge mensen worden dus ouder, waarmee niet is gezegd dat hun seksleven daardoor ook eindigt.

Grote afstand

Dat kinderen huiveren bij het idee dat papa en mama een seksleven hebben is heel normaal. Sterker nog, eigenlijk is het zo dat elk mens er niet of nauwelijks bij nadenkt dat de ander dat heeft. Op een belangrijke directievergadering gaat het over de agendapunten, maar wordt er niet bij nagedacht dat de directeur met zijn Powerpoint-presentatie misschien wel als een vastgebonden hondje door de huiskamer kruipt. Bij die gedachte is de uitspraak ook al gauw: bespaar me de details! De afstand tussen de onderwerpen “een zakelijke meeting” en “het seksleven van de mens” is zo groot dat het niet tot de mogelijkheden behoort dat die van de één op de ander over springt. En zo is het ook met de rol van ouders en hun persoonlijke leven. Voor kinderen is die afstand simpelweg te groot. Komt vader thuis en geeft hij zijn vrouw een kus, dan moet die niet te lang duren. Anders zullen kinderen al gauw opmerkingen maken in de trant van: zo kan die wel weer pap!

Seksuele opvoeding

Toch is het wel zaak dat ouders vroegtijdig uitleg geven over seksualiteit, al was het maar omdat een kind daar niet onverwacht tegenaan loopt ten tijde van de eerste ongesteldheid of natte droom. Maar ook om het zichzelf gemakkelijk te maken. Veel ouders zien er tegenop om seksuele voorlichting te geven. Die nervositeit is helemaal niet nodig als al op vroege leeftijd de eerste onderwerpjes over het verschil tussen jongens en meisjes wordt aangeduid. Seksualiteit als normaal onderwerp om het er eens over te hebben aan tafel. Stukje bij beetje krijgt het kind (bijvoorbeeld vanaf peuterleeftijd) daardoor meer te weten over seksualiteit. Het is beter niet eenmalig aan het eind van de basisschoolleeftijd voorlichting van een half uurtje te geven, maar over te stappen op seksuele opvoeding van kleins af aan, dat jaren kan duren. De voordelen zijn legio. Ouders hebben dan zelf in de hand hoe dit thema wordt aangevlogen, wetend wat het eigen kind aankan, wat de belangrijkste onderwerpen daarbij zijn en ze kunnen eigen waarden en normen aandacht geven. Bovendien schept het een waardevolle band tussen ouder(s) en kind. Als dan op school het onderwerp langs komt, dan staat het kind stevig in zijn of haar schoenen.

Het recht om niet te weten

Gaat een kind vervolgens vragen: en hoe was dat dan bij jullie, dan zal elke ouder daar anders op reageren. De één zal het daar niet over willen hebben, terwijl de ander daar uiterst open over is. De juiste balans daarin is niet aan te geven. Wel is het raadzaam om toch enige reserve te houden. Al te veel openheid daarover zal bij een kind beelden oproepen, waar je als ouder geen inzicht in hebt of controle op hebt. Het is niet alleen maar een taboe dat een kind moeilijk kan beseffen dat papa en mama seks hebben. Het opgeroepen beeld staat een kind tegen en het is goed dat te beseffen. Openheid over seks is binnen de opvoeding zeer gewenst, maar een kind heeft ook het recht om dingen niet te weten.